Als je gaat trouwen of eerst gaat samenwonen, zullen jullie hoe dan ook een gesprek hebben over de financiën. Gaan jullie een gezamenlijke rekening openen? Wie betaalt wat? Delen jullie alles eerlijk en kan dat als jullie naar elkaars inkomen kijken? Hier onze tips.
Samenwonen: wie betaalt wat?
Als je voor het eerst gaat samenwonen, is het handig om te weten wie voor wat gaat betalen. Wie weet is één van jullie nog bezig met een studie of zit iemand tussen twee banen in en heeft hij/zij even minder inkomen. Het is dan fijn dat één van jullie de ander financieel kan dragen. Hebben jullie beiden een stabiel inkomen? Dan is een gelijke bijdrage erg fijn. Je weet op die manier waar je aan toe bent en je kunt ook zelf geld sparen voor leuke dingen, zoals vakanties. Mocht één van de inkomens wegvallen, is er altijd een buffer. Als één van jullie nog studeert, is het niet helemaal eerlijk om te verwachten dat jullie beiden een gelijk deel betalen. Laat dan iemand alleen de boodschappen betalen, of sparen voor gezamenlijke vakanties.
Lees ook Kun je trouwen zonder samen te wonen?
Gezamenlijke rekening openen
Of jullie een gezamenlijke rekening willen openen, hangt maar net af van jullie behoeften en inkomens. Ook als één van jullie niet werkt of kan werken, is een gezamenlijke rekening altijd handig. Je kunt altijd je eigen geld op je eigen rekening houden en alleen het deel van het geld overmaken naar de gezamenlijke rekening dat nodig is voor de maandelijkse kosten of de hypotheek. Je eigen spaargeld hou je dan lekker bij je en niemand kan daar aankomen. Een gedeelde rekening maakt veel dingen een hoop duidelijker. Het is makkelijker om overzicht te houden voor de kosten van het huis en te zien wat de één heeft betaald en de ander niet.
Grote spaarplannen maken
Eenmaal getrouwd, delen jullie veel meer dan een rekening. Toekomstplannen, bijvoorbeeld. Willen jullie een keer een rondreis maken? Of kinderen krijgen? Het huis verbouwen? Al deze plannen zullen jullie samen realiseren en dat betekent dat jullie er samen voor gaan sparen. Ook dan is een gezamenlijke (spaar)rekening handig. Geld dat je daar op zet, raken jullie niet meer aan, want dat is voor de toekomst!
Tekst: Sanne van Bortel