Vijf belangrijke vragen over de verlovingsring

Wanneer het aankomt op het uitzoeken van de verlovingsring, zijn er veel vragen van zowel bruid als bruidegom. Kan je de ring samen uitzoeken? Kan je je zus of moeder vragen om hulp? Hoeveel geef je aan een ring uit? Wij geven antwoorden.

Mijn partner wil samen de verlovingsring uitzoeken. Kan dat?

Samen een verlovingsring uitzoeken is helemaal geen gek idee. Meer dan de helft van de bruidsparen zoeken samen hun verlovingsringen uit. Dit kan je voor of na het aanzoek doen. Een aanzoek kan ook zonder ring. Als je je echter niet prettig voelt bij het samen uitzoeken van ringen, dan moet je dat gewoon aan je partner vertellen. Laat voorbeelden zien van ringen die je mooi vindt aan je moeder, zus en beste vriendin en vraag hun of ze jouw partner willen begeleiden in de keuze.

Kan ik mijn zus of moeder vragen om te helpen een ring uit te zoeken?

Dat kan zeker! Het is juist erg handig om iemand te hebben die weet wat je mooi vindt en wat je totaal niet mooi vindt. Je kunt hierbij erg specifiek zijn. Ben je gek op een bepaald soort edelsteen, benadruk dat dan. Vind je een vierkante steen echter totaal niet mooi? Maak dat duidelijk. Je partner krijgt zo een goed idee van wat je mooi vindt én je zus of moeder voelt zich betrokken bij het trouwproces.

Hoeveel geef ik uit aan een verlovingsring?

Dit hangt volledig af van je eigen financiële situatie. Het gemiddelde bedrag dat in 2017 werd uitgegeven aan een verlovingsring was zesduizend euro. Van oudsher vond men dat mannen ongeveer drie keer hun maandsalaris moest uitgeven aan de ring, maar dat is een misvatting. Je moet uitgeven waarbij je je op je gemak voelt. Word je ongemakkelijk van een prijskaartje? Kijk verder, er zijn heel erg veel ringen voor minder geld.

Wat als mijn partner mijn ringmaat niet weet?

Als je zelf al niet je eigen ringmaat zeker weet, dan kan je partner het ook nooit weten. Bezoek een juwelier en laat je ringmaat grondig opmeten. Hierbij wordt er rekening gehouden met warme en koude handen en andere omstandigheden. Geef de maat door aan je partner of aan je familie. Als je al een ring draagt, kan je maat afwijken van de vinger waar geen ring zit.

Wat als ik de ring niet mooi vind?

Petje af voor de partner die helemaal zelf een ring heeft uitgezocht, zonder hulp van vrienden of familie. Het kan echter een groot risico zijn, want de kans bestaat dat degene die de ring ontvangt de ring helemaal niet mooi vindt. Wat doe je dan? Slaap er een nachtje over. Het kan zijn dat je de ring best mooi vindt als je er een dag later weer naar kijkt. Als dat niet zo is, wees dan eerlijk naar je toekomstige man. Begin met hoeveel je van hem houdt en benoem de punten van de ring die je wel mooi vindt. Dit kan hij gebruiken voor een volgende ring. Leg uit wat je niet zo aantrekkelijk vindt aan de ring. Dit kan hij de volgende keer vermijden. Als je bang bent dat je zijn gevoelens kwetst, kan je ervoor kiezen om niks te zeggen. Je trouwt tenslotte met de man van je dromen en wat maakt een ring dan uit?

Sanne van Bortel