Waarom samenzijn soms moeilijk is

Wie nog nooit heeft samengewoond, kan ervaren dat het eerste jaar samenwonen niet altijd even makkelijk is. Hetzelfde geldt voor het eerste jaar huwelijk: het is hard werken en soms krijg je een dipje. Hoe komt dat? Wij leggen het uit.

Samenwonen, romantisch of praktisch?

Als je gaat samenwonen met degene waarvan je houdt, kan dat een hele leuke en spannende tijd zijn. Dat is het met vlagen zeker ook! Maar je zult ook veel dingen ontdekken waar je je misschien aan ergert of je realiseert ineens dat je partner toch ook wel minder leuke trekjes heeft. Hij laat kruimels achter in je bed, vuile was op de grond of eet telkens je favoriete koekjes op zonder zelf ooit boodschappen te doen. Je gaat waarschijnlijk ook financiën delen, of jullie zullen het in elk geval bespreken, en je krijgt er een schoonfamilie bij die het leuk vindt om ‘zomaar’ even langs te komen. Kleine irritaties hou je altijd. De oplossing is door veel te blijven praten met elkaar, hou de communicatiekanalen open en zorg dat je kritiek aankunt en samen dingen op kunt lossen.

Dagelijkse sleur na bruiloft

Veel stelletjes hebben last van een soort dipje na hun bruiloft. Dat komt omdat ze een jaar of soms langer bezig zijn met het organiseren van een geweldige bruiloft en het feest zelf is met één dag voorbij. Wat komt er daarna nog? Het getrouwde leven – dat aanzienlijk minder spannend is dan het leek. Teruggaan naar een leven waar je niks groots meer aan het plannen bent kan soms moeilijk zijn. Bovendien hebben jullie nu samen verantwoordelijkheden en zitten jullie echt aan elkaar vast. Ruzies en discussies kunnen nu veel heftiger aanvoelen, want ineens hebben jullie dat ‘dus dit is het om getrouwd te zijn’-gevoel. Gelukkig is het niet altijd zo. De dip zorgt voor frictie, maar blijf met elkaar praten en plan met regelmaat leuke uitjes en kleinere feestjes. Zo is samenwonen en getrouwd zijn altijd leuk!

Tekst: Sanne van Bortel