Vrije dagen voor de bruiloft, hoe regel je dat met werk en waar heb je recht op? Vrije dagen omtrent een huwelijk valt onder de buitengewone verlofregelingen, die worden vastgelegd in de cao. Lees hier waar je recht op hebt als je gaat trouwen!
Ondertrouw en de bruiloft
Hoe lang vraag je vrij voor je bruiloft? Volgens de cao heb je recht op een bepaald aantal vrije dagen omtrent huwelijksdagen of bijvoorbeeld jubilea. Zo heb je recht op één vrije dag om in ondertrouw te gaan. Misschien niet nodig, een hele vrije dag om in ondertrouw te gaan, maar je kunt van deze dag wel een speciaal momentje maken door met z’n tweetjes iets romantisch en intiems te gaan doen om het te vieren. Dan komt zo’n vrije dag wel goed van pas! Als je in het huwelijksbootje stapt, heb je recht op twee tot vier vrije dagen, afhankelijk van jouw cao. Maak hier gebruik van, vooral als jullie niet op huwelijksreis gaan. Een vrije dag voor en na de bruiloft is dan wel zo lekker. Je hebt dan alle tijd om bij te komen, maar ook om trouwbedankjes te sturen en cadeaus uit te zoeken als je daar al zin in hebt.
Andere vrije dagen voor de bruiloft
Soms heb je nog een vrije dag nodig die niet is opgenomen in de cao. Geen probleem bij de meeste werkgevers. Je hebt ook een dag nodig om de trouwjurk te gaan shoppen en een dag voor je vrijgezellenfeest (en misschien nog een dag erna, om bij te komen). Een dag ergens tussenin, een paar dagen voor de bruiloft, puur voor de ontspanning is erg fijn, maar niet hoognodig. Zie het als een extraatje voor jezelf ter voorbereiding op de mooiste dag van je leven. Misschien kun je op deze dag nog even lekker naar de schoonheidsspecialiste of neem een manicure. Het is jouw vrije dag!
Tekst: Sanne van Bortel