Als je jong en verliefd bent, wil je niet altijd luisteren naar adviezen over liefde en relaties, zelfs als je later beseft dat je het misschien beter wel had kunnen doen. Relatietherapeuten geven vier tips waarvan ze wilden dat ze die zelf hadden opgevolgd toen ze jong waren.
Aantrekkelijkheid is geen liefde
Je kunt je tot vele mensen aangetrokken voelen. Soms heb je een klik met iemand, maar dat betekent niet dat je direct een diepe liefde voor degene voelt. Als je verliefd wordt, betekent dat niet dat je moet trouwen en voor altijd bij diegene moet blijven. Verliefd zijn is namelijk anders dan houden van iemand. Tijdens de verliefdheid gebeurt er van alles met je hormonen en andere stofjes in je lichaam waardoor je onder andere alles rooskleurig ziet. Je hebt de neiging om snel grote stappen te zetten met diegene op wie je verliefd bent, want alles voelt goed en geweldig. Het advies van de relatietherapeuten is dan ook: doe het rustig aan. Neem de tijd om elkaar te leren kennen in verschillende situaties en verwar seksuele aantrekkingskracht niet met ‘the real deal’.
Liefde is meer dan een emotie
Verliefd zijn is de eerste fase van een relatie. Je gaat daten, brengt veel tijd met elkaar door en leert elkaar kennen. Een huwelijk vraagt echter veel meer dan verliefdheid. Het huwelijk draait om toewijding, vriendelijkheid, vrijgevigheid en enorm goede communicatievaardigheden. Een diepe connectie is belangrijk. Bij gebrek aan een diepe connectie wordt het huwelijk pijnlijk of zelfs saai. Een goed huwelijk vraagt en verdient veel intieme aandacht. Het vinden van de juiste partner is geen gemakkelijke taak en het idee dat je een heel leven samen met iemand doorbrengt is best spannend af en toe. Als je dezelfde normen en waarden en interesses met elkaar deelt wordt het echter een fijn leven samen.
Niet opgeven als het zwaar wordt
Een huwelijk is niet iets dat je beëindigt als jullie relatie even in zwaar weer zit. Zit je een periode niet lekker in je vel? Je partner steunt je en helpt je waar hij kan. Hij brandt je niet af op het feit dat je chagrijnig bent of geen zin hebt in leuke dingen. Gaat het al langer niet goed? Vraag dan om (professionele) hulp. Stelletjes wachten gemiddeld zes jaar voor ze besluiten hulp in te schakelen. Dat is zes jaar lang dat jullie niet lekker in je vel zitten. Als je voor elkaar kiest, zoek dan eerder hulp en herstel de relatie.
Zorg goed voor jezelf
In een fijne relatie zorg je voor elkaar, maar vergeet jezelf niet. Soms heb je iets nodig dat je alleen zelf kunt regelen. Een momentje voor jezelf, eventjes rust of een guilty pleasure die je niet wilt delen. Zet je levensdroom niet opzij zodra je je levenspartner hebt gevonden. Een huwelijk opbouwen is hard werken, maar het is het helemaal waard!
Tekst: Sanne van Bortel