Nieuwe wet trouwen in 2018 van kracht

De nieuwe wet die ervoor moet zorgen dat stelletjes niet meer standaard in gemeenschap van goederen trouwen, maar onder huwelijkse voorwaarden, gaat in januari 2018 van kracht.

Vanaf 2018 trouwen onder huwelijkse voorwaarden

Het wetsvoorstel dat in maart 2017 ingediend werd, gaat in 2018 van kracht. Momenteel trouwen stelletjes automatisch in gemeenschap van goederen. Dat betekent dat je zowel bezittingen als schulden met elkaar deelt en daarvoor verantwoordelijk bent, ook als deze bezittingen of schulden al bestonden vóór je met elkaar trouwt. Volgend jaar verandert dat dus, stelletjes trouwen dan automatisch onder huwelijkse voorwaarden. Deze huwelijkse voorwaarden kun je naar wens aanpassen. Daarvoor moet je wel naar de notaris. Wil je toch trouwen in gemeenschap van goederen? Ook dan is een bezoekje aan de notaris nodig.

Kosten opstellen huwelijksakte

Het opstellen van de huwelijksakte, waarin alle voorwaarden worden vastgelegd van jullie huwelijk en wat er wordt gedeeld, gebeurt bij de notaris in een zogeheten notariële akte. Dit kost doorgaans tussen de € 400 en € 1200 euro. Dit document is pas geldig vanaf het moment dat jullie getrouwd zijn.

Wat betekent trouwen onder huwelijkse voorwaarden?

Trouwen onder huwelijkse voorwaarden betekent dat alles wat je bezit op het moment dat je trouwt gescheiden blijft. Jouw spaargeld en jouw schuld(en) blijven van jou en worden dus niet gedeeld met je partner. Alles wat er tijdens het huwelijk binnenkomt, is wel gemeenschappelijk. Een erfenis van jouw oma zal alleen binnenkomen op jouw naam en is dus niet gedeeld. Je kunt bij de notaris wel laten aanpassen wat gemeenschappelijk is en wat niet. In veel van onze artikelen over huwelijkse voorwaarden of gemeenschap van goederen hebben we het over trouwen, maar deze regels zijn ook toepasbaar voor het geregistreerde partnerschap. Heb je nog meer vragen over de nieuwe wet? Neem contact met ons op!

Tekst: Sanne van Bortel


Gemeenten ontmoedigen gratis trouwen

Gemeenten proberen het steeds onaantrekkelijker te maken om gratis te trouwen. Zo willen ze mensen weerhouden om kostenloos in het huwelijksbootje te stappen. Het kan maar zo zijn dat je ineens een inkomenstoets moet doen of in de gemeente moet wonen waar je gratis wil trouwen. LEES MEER…