Vrij vragen van werk voor je huwelijksreis

Iedereen kan je vertellen dat de dagen rondom je bruiloft enorm snel voorbij gaan. Een paar dagen extra vrij of een mooie huwelijksreis erbij aanplakken is dus heel aantrekkelijk. Hoe lang krijg je volgens de wet vrij om je kersverse huwelijk in te luiden?

Hoeveel vrije dagen voor bruiloft?

Wanneer je in het huwelijksbootje stapt, krijg je volgens de wet twee tot vier vrije dagen om je bruiloft uitgebreid te vieren (en om bij te komen). Ook krijg je één vrije dag om in ondertrouw te gaan. Voor je huwelijksreis is je werkgever niet verplicht om je vrij te geven, dus dit zal in overleg moeten worden geregeld.


De kans op medewerking is het grootst als je zelf al laat zien dat je rekening hebt gehouden met werk – bekijk van tevoren welke data het meest geschikt zijn om op vakantie te gaan, bijvoorbeeld in een rustige periode. Overleg een geruime tijd van tevoren of er grote projecten aankomen die veel aandacht vragen of waarvoor jij onmisbaar bent als personeelslid. Zo weet jouw werkgever ook waar hij aan toe is en kunnen jullie samen de beste tijd bepalen om jouw huwelijksreis in te plannen.

Betaald en onbetaald verlof huwelijksreis

Een combinatie van onbetaald verlof en betaald verlof is ook een optie en veruit de meest ideale situatie. Als je een dergelijke combinatie wilt bewerktstelligen, dan geldt ook hier: praat hierover tijdig met je manager of werkgever. Een paar weken van tevoren is niet vroeg genoeg, je kunt er gerust al een half jaar van tevoren over beginnen. De huwelijksreis zelf zal je ook zeer vroeg boeken, en voordat je iets kunt boeken, moet je alles duidelijk hebben met je werkgever. De meeste werkgevers werken echter graag mee aan zoiets geweldigs als een huwelijksreis en hebben dan ook het beste met je voor. Ga er samen over in gesprek, regel iets en dan kun je gaan genieten van je huwelijksreis!

Sanne van Bortel