Het schijnt dat we minder vaak scheiden, mede omdat we ook minder vaak trouwen. Maar áls we trouwen, doen we dat dan heel anders dan vroeger? Volgens statistieken houden we nog steeds van een traditionele bruiloft.
Traditionele bruiloften blijven populair
Het enige waar we niet erg gek op zijn, is op trouwen in het gemeentehuis. De receptie laten we ook vaker links liggen. Ook willen we best een paar standaardregels veranderen: zo is 64% van 345 ondervraagden is van mening dat het trouwen in gemeenschap van goederen niet meer standaard hoeft te zijn als je gaat trouwen. De Eerste Kamer gaat mogelijk binnenkort akkoord met dit wetsvoorstel, al heerst er wel angst voor extra veel administratieve rompslomp. De toekomstige bruidsparen schijnen dat niet erg te vinden.
Wat kost een bruiloft?
Vanaf het moment dat we ‘ja’ zeggen verloopt alles vrij traditioneel. Er is meer aandacht gekomen voor bezuinigingen en DIY-projectjes, maar gemiddeld geven we toch nog zo’n 14300 euro uit aan een bruiloft. Dat is een beste smak geld natuurlijk, maar hey, je trouwt maar één keer. Uit onderzoek blijkt overigens dat de meeste partners elkaar al ruim tien jaar kennen voor ze in het huwelijksbootje stappen: dan mag je ook wel een keer een knalfuif geven.
Aanzoek doen: hoe en wanneer?
Uit een groot onderzoek is gebleken dat het aanzoek zeer traditioneel verloopt: in 92% van de gevallen vraagt de man de vrouw ten huwelijk, in slechts twee procent was andersom het geval. De rest heeft unaniem besloten te gaan trouwen zonder dat er een aanzoek aan te pas kwam. Sommige stelletjes vragen het zich vast en zeker wel eens af: waarom zou ik nog gaan trouwen? Soms doen stelletjes het uit liefde, meestal uit traditie en heel soms omdat ze het gevoel hebben dat hun familie dit verwacht of dat het gemakkelijker is voor eventuele kinderen. Wat de reden ook is… Trouwen is geweldig!
Tekst: Sanne van Bortel