Etiquette van hoeden op bruiloften

Hoe en wanneer draag je een hoed op de bruiloft? Vroeger was het gebruikelijk om elke dag een hoed te dragen, maar daar zaten wel voorschriften aan vast. Hoe je volgens etiquette een hoed draagt, lees je hier!

Dresscode hoeden bruiloft

De uitnodiging voor de bruiloft valt op de mat en het eerste wat je leest is “dresscode: hoeden”. Oh oh, je hebt niet eens een hoed! Daarnaast heb je geen flauw idee welke hoed bij welke dresscode past, bijvoorbeeld bij tenue de ville, jacquet, black tie of white tie. Deze dresscodes horen eigenlijk bij de kledij van de man, en de vrouw hoort dan te weten wat zij daarbij moet dragen. Bij tenue de ville is een hoed voor dames niet verplicht (wel toegestaan). Bij jacquet wordt er van de dames een goed verwacht. Bij black tie ziet men graag een fascinator bij een cocktailjurk. Bij white tie hoort een fascinator bij een galajurk.

Hoed op of af tijdens bruidsceremonie?

De man zet altijd zijn hoed af als hij ergens binnenkomt. Een dame mag haar hoed ophouden, zelfs in de kerk tijdens een bruiloft, begrafenis of doop, tenzij het om een regen- of zonnehoed gaat. Houd ook rekening met de grootte van de hoed, als je een enorme hoed draagt in de kerk, is het niet zo gepast voor degenen die achter je zitten. Volgens de etiquette mag een vrouw na 17:00 geen hoeden met brede rand meer dragen. In de avond is een fascinator meer gepast. Wat betreft de manier van dragen: als de hoed schuin gedragen wordt, kantelt de hoed altijd naar rechts (hierbij moeten de wenkbrauwen altijd zichtbaar zijn). Vroeger liep de vrouw namelijk altijd aan de rechterhand van de man. Een fascinator kan wel links gedragen worden, omdat deze veel kleiner is en niet het gezicht bedekt.

Vragen over hoeden

Heb je nog meer vragen over het dragen van een hoed op een bruiloft of tijdens andere gebeurtenissen? Neem contact op met de hoedenprofessionals op onze website!

Tekst: Sanne van Bortel