Bruidsjurk met of zonder sluier?

Voor sommige bruiden is een sluier onmisbaar, anderen vinden het simpelweg niet passend bij hun bruidsjurk. Wat betekent een sluier voor jou? Waar komt de sluier eigenlijk vandaan?

Traditie van de bruidssluier

Een bruiloft draait om allerlei tradities. Sommigen worden niet heel nauw meer nagestreven en anderen zullen nooit verdwijnen, zoals het bruidsboeket. Maar hoe zit het met de sluier? We zien hem dan wel, dan niet op een bruiloft. Het is de keuze van de bruid geworden of ze er één draagt of niet, maar dat is niet altijd zo geweest. Eén van de verhalen omtrent het ontstaan van de traditie van het dragen van een bruidssluier komt uit het oude Rome. De bruidssluier was in die tijd niet wit, maar geel als vuur en heette toen een ‘flammeum’. De Romeinen geloofden dat de sluier de bruid beschermde tegen slechte geesten en sindsdien dragen bruiden sluiers.

Draag jij een sluier op je bruiloft?

Tegenwoordig is het meer de vraag of de sluier wel bij je jurk past of niet. Bovendien zijn de moderne sluiers wit van kleur en hebben ze allerlei maten, vormen en lengtes. Het veranderen van het uiterlijk van de sluier heeft natuurlijk te maken met het ontwikkelen van de bruidsjurk. Zo zijn jurken veel vrouwelijker geworden en bestaan er ontzettend veel verschillende stijlen. Zoek je nog een jurk waarbij een sluier heel goed past? Dan is de Iris-collectie van Temperly Bridal (zie foto’s) echt een uitkomst. Deze jurken zijn prachtig met of zonder sluier, de keuze ligt dus helemaal bij jou.

Temperley London

De Iris-collectie bestaat uit heel uiteenlopende jurken met een romantische en vrouwelijke basis. Lange jurken, halflange jurken, korte jurken, mouwloos, korte mouwtjes of lange mouwtjes, verschillende dessins en zelfs jumpsuits: er is voor ieder wat wils.

Sanne van Bortel