De traditie van de toplaag op de bruidstaart

Weet jij wat je met de toplaag van de bruidstaart moet doen volgens de oude tradities? Elke bakker of confiseur zal je dit met plezier uitleggen, want de geschiedenis en tradities van de bruidstaart is een hele smakelijke!

Geschiedenis van de bruidstaart

De bruidstaart zoals wij hem kennen is niet altijd een vanzelfsprekend item geweest op de bruiloft. Rond 1900 was de bruidstaart een luxe item, vooral veel gezien bij de Koninklijke families. In de 18e eeuw werd er al wel vruchtengebak gegeten op bruiloften.



Toen bruidstaarten eenmaal opkwamen, was het vooral de Engelse klassieke bruidstaart die in populariteit toenam. De Engelse bruidstaart bestaat uit vele lagen, dat ooit is ontstaan doordat alle bruidsgasten koeken meenamen en deze opstapelden. Als het bruidspaar elkaar over de stapel kon kussen, bracht dat veel geluk.

Traditie van bruidstaart

Het samen aansnijden van de bruidstaart is een traditie die je vast niet is ontgaan, maar waar staat deze traditie eigenlijk voor? Het samen snijden staat voor verbondenheid, waarbij de bruid het mes vasthoudt en de bruidegom zijn hand op de hare legt. Dit staat voor het feit dat jullie voor elkaar zullen zorgen. De kleur van de bruidstaart is oorspronkelijk wit, hoewel er tegenwoordig prachtige variaties bestaan. Het heet niet voor niets de bruidstaart: het is de taart van de bruid, want deze dag draait om haar. De jurk van de bruid is ook wit en logischerwijs is dan de taart ook wit, wat staat voor puurheid maagdelijkheid.



De verschillende lagen van de taart horen traditioneel gezien op verschillende tijdstippen aangesneden te worden. De ene laag is voor de receptie, de andere laag is om uit te delen en de bovenste laag is om in te vriezen en later op de eten. Vroeger was het normaal dat elke laag uit iets anders bestond. Tegenwoordig beslis je lekker helemaal zelf hoe je taart eruit ziet en wat erin zit. Het wordt hoe dan ook smullen!



Geschreven door Sanne van Bortel


Meer bruidstaarten inspiratie artikelen