Welke officiële trouwdocumenten heb je nodig om te mogen trouwen in Nederland?
Voordat je elkaar het jawoord mag geven, moet je in ondertrouw gaan. Misschien niet zo romantisch, maar wel noodzakelijk en verplicht. Het is de eerste officiële stap in het huwelijk. De ondertrouw moet minimaal veertien dagen en maximaal een jaar voor de officiële huwelijksvoltrekking plaatsvinden in de woonplaats van een van beide partners.Tijdens de ondertrouw stem je een aantal zaken af met de ambtenaar van de burgerlijke stand:
• Geboorte akte. De akte mag niet ouder zijn dan twee maanden en is te verkrijgen bij de gemeente waar je geboren bent.
• Datum, tijd en plaats van de huwelijksvoltrekking worden vastgelegd.
• Geldig identiteitsbewijs van jullie zelf.
• Eventueel bewijs van beëindiging van een vorig huwelijk of partnerregistratie.
• Persoonsgegevens en geldig identiteitsbewijs van de getuigen. Bij het huwelijk moeten minimaal twee en maximaal vier getuigen aanwezig zijn. Ze moeten minimaal 18 jaar oud zijn.
• Verklaring van naamgebruik. Er zijn verschillende mogelijkheden: 1 eerst je eigen achternaam, dan de achternaam van je partner, 2 eerst de achternaam van je partner, dan je eigen achternaam, 3 de achternaam van je partner in plaats van je eigen achternaam en 4 allebei je eigen achternaam houden.
• Betalen van de kosten voor de huwelijksvoltrekking. Dit verschilt per gemeente en per locatie.
Het burgerlijk huwelijk
Het burgerlijk huwelijk is het wettelijke huwelijk zoals dat in het Burgerlijk Wetboek is geregeld. Het is een verbintenis tussen twee personen van een verschillend of hetzelfde geslacht. Deze verbintenis komt tot stand als twee partijen een verklaring afleggen tegenover de ambtenaar van de burgerlijke stand. Van deze verklaring wordt een rechtsgeldige huwelijksakte opgemaakt. Deze akte wordt ondertekend door het bruidspaar, de getuigen en de trouwambtenaar. Als aandenken ontvangt het bruidspaar een trouwboekje. Een burgerlijk huwelijk kan worden gesloten in op het gemeentehuis of op een door de gemeente erkende locatie.
Het kerkelijk huwelijk
Het kerkelijk huwelijk kan in Nederland alleen worden voltrokken als het is voorafgegaan door het burgerlijk huwelijk. Het is binnen de Christelijke traditie een verbintenis tussen een man en een vrouw die bezegeld wordt in het bijzijn van God.In gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden? Het huwelijk brengt niet alleen rechten, maar ook plichten met zich mee. Met het jawoord beloof je elkaar trouw, hulp, bijstand en zorg. Ook als het minder gaat. Om de financiële rechten en plichten ten opzichte van elkaar en de staat te regelen, kun je trouwen in gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden.
Trouwen in
gemeenschap van goederen
Trouwen in gemeenschap van goederen houdt in dat alle huidige en toekomstige goederen en schulden van de echtgenoten gezamenlijk bezit zijn. Bij een eventuele scheiding worden bezittingen en schulden gelijk verdeeld over de partners. Het is in Nederland nog steeds zo dat je automatisch in gemeenschap van goederen trouwt.
Trouwen onder
huwelijkse voorwaarden
Een overeenkomst tussen echtgenoten, waarin het recht op bezit, inkomen en schulden van beiden wordt geregeld. De notaris moet van de huwelijkse voorwaardig een akte opmaken, zodat de ze ook rechtsgeldig zijn en deze akte ook inschrijven in het openbaar huwelijksgoederenregister bij de rechtbank in de plaats waar het huwelijk wordt gesloten. Huwelijkse voorwaarden kunnen zowel voor het sluiten van het huwelijk, als tijdens het huwelijk worden gemaakt.
De buitengewoon ambtenaar
van de burgerlijke stand
De buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand, oftewel de BABS, is degene die jullie uiteindelijk in het echt verbindt. Hij of zij speelt dan ook een hele bijzondere rol tijdens het belangrijkste moment van jullie trouwdag: het jawoord. Bij iedere Nederlandse gemeente zijn buitengewoon ambtenaren aangesloten. Bij sommige gemeentes kun je zelf aangeven welke ambtenaar jullie huwelijk mag voltrekken, maar bij andere gemeentes kan dat weer niet en wordt er door de gemeente iemand toegewezen. Hij of zij neemt een paar weken voor de bruiloft contact met jullie op om een afspraak te maken voor een kennismakingsgesprek. Is dit toch niet helemaal wat je verwacht had? Dan is het is ook mogelijk om een freelance BABS in te schakelen. Een freelance BABS gaat een paar stappen verder en heeft zeker meer dan één gesprek met jullie als aanstaand bruidspaar. Hij of zij zal zich goed in jullie wensen verdiepen voor een hele persoonlijke ceremonie.
Huwelijksdagverzekering
verzekerd zijn van de mooiste dag
Je denkt er liever niet over na en natuurlijk ga je er van uit dat alles goed verloopt voor en tijdens jullie bruiloft, maar soms zijn er onvoorziene omstandigheden die van grote invloed kunnen zijn en behoorlijk wat roet in het eten kunnen gooien. Met het afsluiten van een huwelijksdagverzekering sluit je de financiële risico’s uit en neem je het zekere voor het onzekere. De kosten, die gepaard gaan met uitstel of onderbreking van de trouwdag, worden tegen het betalen van een premie vergoed. Er zijn verschillende verzekeraars die een huwelijksdagverzekering aanbieden, de pakketten kunnen onderling verschillen. Verdiep je goed in de mogelijkheden die er zijn en laat je goed adviseren.
Gemeenten
In iedere gemeente in Nederland kun je trouwen. Dat kan in het gemeentehuis zelf, maar ook op een andere, door de gemeente erkende, trouwlocatie. Maar hoe zit het dan wanneer je in de eigen achtertuin wilt trouwen, of op een andere bijzondere plek? Het is lang niet altijd duidelijk hoe en waar je elkaar officieel het jawoord mag geven. Niet elke gemeente heeft hetzelfde beleid op dit gebied. Wat de mogelijkheden zijn en de bijbehorende kosten zijn daarom onmogelijk in een zin weer te geven.
Wij verwijzen hiervoor graag naar Gemeente Info